fbpx
We found 0 results. View results
Your search results

“Mercat de compradors” significa “No comprem?”

Posted by Urbane International on maig 6, 2021
0

MERCAT DE COMPRADORS

“Un mercat que té més venedors que compradors. Els preus baixos són el resultat d’aquest excés d’oferta sobre la demanda. també anomenat mercat tou. El contrari del mercat del venedor”.

Molts clients em pregunten si el mercat immobiliari espanyol està experimentant ara un anomenat mercat de compradors. La resposta que dono és que crec que és així, però no a tot Espanya i també només per a les persones que realment volen ser compradores.

Per què dir això? Sembla que la gent està confonent la idea d’un mercat de compradors, tal com s’ha definit anteriorment, on la presència de més venedors que compradors posa el comprador en una posició forta, amb una situació en què espereu que els venedors negociïn baixades de preus un 30 o 40% més. I després no comprar. La lògica que es presenta és que si estiguessin disposats a baixar tant, probablement aniran a la baixa.

És aquest comportament realista en la infame situació de sobreoferta que té Espanya?

Penseu en la vostra pròpia propietat. Si tinguéssiu pressa per vendre i haguéssiu vist que els preus no havien pujat l’any passat o així, sens dubte, estaríeu més dubtosos a augmentar el vostre preu i potser més oberts a negociar. Però encara tindríeu una línia de fons per sota de la qual no aniríeu. El mateix passa amb els venedors espanyols. Més encara el 2014, ja que el mercat és molt més actiu que el 2013, amb algunes zones com Costa Blanca reportant un repunt molt fort de les vendes a compradors estrangers. Un cop hi ha una activitat al mercat, un venedor pot arriscar-se a rebutjar les ofertes ara que ha acceptat fa un any.

En altres zones, com la Costa del Sol, l’oferta immobiliària s’ha vist limitada en els últims anys com a conseqüència dels lamentables problemes de corrupció que patien els ajuntaments de Marbella i Estepona. De fet, això es va traduir en una menor oferta. No obstant això, els preus encara eren artificialment elevats a causa de l’auge que va tenir lloc entre el 2001 i el 2004. Aquests preus havien de baixar.

I finalment, ho van fer. Si agafem una zona com la coneguda carretera cap a Benahavis, als afores de Marbella hi havia promocions allà fa uns pocs anys on un caçador de gangues en el món de la propietat espanyola podia trobar un apartament per a uns 200.000 Sterling o fins i tot menys.

I parlem de bona propietat, 2 llits, 2,5 banys, aire condicionat, calefacció central i més de cent metres quadrats. Promocions com Marques de Atalaya, Capanes del Golf i Gazules del Sol es venien a preus fantàstics per a bones propietats, però molta gent que realment volia una ganga va passar perquè sentien que podia baixar. El pas d’ahir és el d’avui.

Aquest estiu tindríeu la sort de trobar qualsevol cosa a la carretera per aquest preu, el preu mitjà d’un apartament de dos llits de dos banys allà s’acosta als 250,000 esterlines.

Ara hem vist algunes propietats del banc anomenades “angoixades” en llocs com Condado de Alhama, de l’empresa abans coneguda com Polaris World, per 51.000 euros. Es tracta de gangues per a qualsevol persona que realment vulgui un lloc on anar de vacances amb la família, passar temps en un complex turístic i gaudir. Tot i això, ja la gent mira aquestes ofertes escèpticament i s’asseurà a la ronda de vendes per la senzilla raó que creuen que arribarà alguna cosa millor.

La veritat és que hem vist més gent perdre les ofertes en l’últim any més o menys perquè havien estat “informats de manera fiable” per la premsa del Regne Unit que estem en un “mercat de compradors”. Lamentablement, la premsa dóna la raó al públic per entendre que el mercat dels compradors és un no-comprar-ara-perquè-els-preus-baixaran-mercat.

El meu consell als compradors és buscar seriosament la propietat que volen, ser assenyats amb el pressupost i quan trobin la propietat que els agrada, negociar com bojos per això. No ho deixeu anar només perquè creieu que podria baixar de preu. El mercat és clarament més actiu ara. Ja no és només bombo per intentar impulsar les vendes.

Hi ha molts factors que contribueixen al fet que el mercat sigui més actiu. Molts parlen de la relació Euro / Sterling afavorint aquesta última en els últims mesos. Altres de la percepció de valor que la gent està veient al mercat amb els nous canvis de preus. Encara d’altres, majoritàriament espanyols, afirmen que ara la gent torna a recordar com de bona és Espanya per vacances, visites prolongades o fins i tot jubilació.

Personalment, crec que donem massa credibilitat a aquestes explicacions macroeconòmiques del que fan els diferents grups compradors. Potser el creixement positiu dels compradors del Regne Unit a Espanya no és més que el resultat del pitjor hivern que han vist els britànics en dècades?

Fer ofertes “només per veure” no és útil per a ningú. Un venedor té tant dret com el comprador a ser tractat de manera justa. Si volen vendre aviat tornaran amb contraofertes.

Sigui com sigui en el mercat fins ara el 2017 estem veient que les bones propietats s’estan venent i els veritables compradors estan tenint el seu dia al mercat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings